Over ons


Over ons

De opa van Cees van den Berg, Marinus van den Berg, begon in 1935 aan huis zijn eerste slagerij. Vanuit een simpele gedachte, simpel maar Uniek, werd de start gemaakt op een transportfiets en hij noemde zijn zaak, ‘de Vleeschouwer’ en ‘spekslager’. Marinus ging drie jaar lang door weer en wind op zijn transportfiets in de ochtend naar de consument in Rhenen waar hij zijn slagerij begon. Tijdens de ochtendronde nam Marinus de bestellingen op bij de klanten waar hij aanbelde. In de middag werden de bestellingen bereid en opgeslagen in een koelbak met ijs erin. 'S avonds werden de bestellingen op de transportfiets weer thuisbezorgd. Na één jaar op deze wijze zijn bedrijf te hebben opgebouwd, kon de consument zijn of haar bestelling ook doorbellen. Nadat het kengetal was gedraaid, hoefde je alleen maar het nummer 17 te draaien en opa nam de telefoon op. Dat was een grote vooruitgang.

In 1938 verhuisde opa Marinus naar het Utrechtse Elst. Hier bouwde hij een slagerij met slachtplaats en vandaaruit beleverde hij ook zijn bestaande consumenten in Rhenen. Naast het harde werken had Marinus ook nog wat vrije tijd. Hieruit zijn vier kinderen geboren. De oudste was een meisje genaamd Gerrie en de tweede werd een jongen, vernoemd naar vader Marinus, dus ook een Marinus. Toen kregen ze nog een dochter, Riekie en een zoon Geurt-jan. Geurt-Jan zit nog steeds in de slagerij in Elst met zoon Marinus, die sinds kort de slagerij heeft overgenomen.


De oudste zoon van opa Marinus, Marinus genaamd begon een slagerij in Rumpt, nabij Beesd, Geldermalsen en Leerdam. Marinus trouwde met Hannie, een dochter van een kippenboer Blijderveen uit Ochten. Samen kregen ze drie kinderen. Cees, de eigenaar van de Vleeschhouwerij kwam hier uit voort. Cees was de middelste en had een oudere broer Marinus en een jongere zus Jolanda. Vader Marinus had meer in zijn mars dan alleen de slagerij. Hobbymatig begon hij een boerderijtje achter de slagerij, welke al snel uitgroeide. Later kocht Marinus een boerderij op, welke achter de slagerij gelegen was. Cees werkte overal mee en kreeg zo de liefde voor het slagersambacht met de paplepel ingegoten. Maar ook de liefde voor het dier bracht vader en moeder, die zeker net zo hard meewerkte, Cees met liefde bij.

Vanuit deze simpele gedachte is de Vleeschhouwerij geboren. Gewone dingen ongewoon goed doen! En daar staat de Vleeschhouwerij voor. Uniek, Persoonlijk, beleving en smaakvol.